Neste levering: våren 2025

Alt du trenger å vite om bærbusker i hagen

Det å ha en egen hage er en glede for mange, spesielt når man kan gå ut og høste sine egne bær til dessert og snacks. Bærbusker er blant de enkleste plantene å dyrke og gir rikelig med avling med minimal innsats! Vi forklarer alt du trenger å vite om bærbusker i hagen, fra hvilke typer som er mest populære til hvordan de plantes og vedlikeholdes.

Sidst opdateret den 23 august 2024 af Therese Hermansson

Fordeler ved å plante bærebusker i hagen

Mens hagesenteret kanskje frister med overdådige og prangende planter, er de tradisjonelle bærbuskene som rips, solbær og stikkelsbær ofte undervurderte. På overflaten virker de kanskje små og spinkle i salgsstørrelse, men potensialet deres er langt større enn det første inntrykket tilsier.

En investering på ikke mer enn et par hundrelapper kan etter noen år resultere i en bærbusk som gir overflod av bær som kan vare gjennom hele vinteren, i form av syltetøy, saft eller gelé. Med andre er et perfekt supplement i en frodig hage! Du kan også lese mer om hvordan man lykkes med frukttrær her.

Hvilke bærbusker er mest populære å dyrke?

Rips og stikkelsbær

Rips og stikkelsbær er bærbusker som produserer rikelig med bær. Disse er ideelle for å lage saft, syltetøy, gelé eller nyte bærene rett fra busken. Rips er spesielt rike på vitamin C, og begge variantene er robuste og enkle å lykkes med.

Bringebærbusker

Bringebærbusker er svært populære, og det er mange sorter å velge mellom. For å sikre en god avling, er det lurt å plante flere busker, gjerne mellom fem og ti stykker. Dette gir også muligheten til å eksperimentere med ulike smaker.

Jordbær

Jordbær er en uunnværlig del av norsk sommer. Disse plantene er relativt enkle å ta vare på, men de krever mye sol og godt gjødslet jord for å modnes raskt og gi en rikelig avling.

Hender plukker plantejordbær med oransje kurv i bakgrunn.
Oppag gleden av høste egne bær!

Bjørnebær

Bjørnebær, som både er søte og sure, er svært allsidige. Med mange forskjellige varianter å velge mellom, kan man finne akkurat den smaken man foretrekker. Disse buskene trenger støtte, så det er lurt å binde dem opp mot en vegg eller lignende.

Når skal bærbusker plantes og hvordan går man fram

Bærbusker plantes vanligvis om våren eller høsten, avhengig av klima og plantetype. Generelt sett er det ideelt å plante bærbusker tidlig på våren, vanligvis i løpet av april til mai, når jorden begynner å varmes opp og faren for frost avtar. Dette gir buskene tid til å etablere seg før den aktive vekstsesongen begynner.

Dersom du velger å plante på høsten, bør dette gjøres tidlig på høsten, vanligvis i løpet av september til oktober. Dette gir bærbusken tid til å rote seg før vinteren kommer. Det er viktig å unngå å plante bærbusker midt på sommeren når det er varmt, da dette kan føre til stress for plantene og redusert overlevelsesrate.

Det er også viktig å vurdere klimaet og jordforholdene i ditt område når du planlegger tidspunktet for planting av bærbusker. Hvis du er usikker på det beste tidspunktet for planting i akkurat ditt område, kan det være lurt å spørre en gartner eller noen på det lokale hagesenteret om råd.

Fremgangsmåte ved planting av bærbusker

Det anbefales å plante flere bærbusker sammen. Ved å ha ulike typer bærbusker i nærheten av hverandre, kan de pollinere hverandre og gi både større og flere bær. Dersom du ønsker å dyrke kun én type bær, for eksempel blåbær, er det viktig å velge ulike sorter som blomstrer samtidig for å sikre krysspollinering.

Når du planter bærbusker, er det viktig å velge en solrik plass hvor de får god plass til å vokse og modne. For busker som bringebær og bjørnebær kan det også være nødvendig med støtte for å sikre god vekst og enkel høsting.

Modne rips på en ripsbusk i sollys.
Husk å velge en solrik plass når du skal plante bærbusker.

Ønsker du å lære mer om planter og få grønnere fingre? Besøk vår blogg for gode tips og råd!

Stell og vedlikehold gjennom vekstsesongen

Når skal bærbuskene gjødsles

Gjødsling av bærbusker er en viktig del av stell og vedlikehold for å opprettholde sunn vekst og god avling. Det beste tidspunktet for å gjødsle bærbusker er vanligvis om våren, rett før eller tidlig i vekstsesongen. På dette tidspunktet er plantene i aktiv vekst, og de trenger ekstra næring for å utvikle seg optimalt. Bruk en balansert gjødsel som er spesielt formulert for bærbusker, og følg instruksjonene på pakken nøye for riktig påføring. Det er også en god praksis å tilføre organisk materiale, som kompost eller godt nedbrutt gjødsel, til jorden rundt bærbuskene om våren for å gi ekstra næring og forbedre jordstrukturen.

Klippe bærbusker

Beskjæring av bærbusker er en viktig del av stell og vedlikehold for å fremme sunn vekst, kontrollere størrelsen på buskene og øke avlingen. Det beste tidspunktet for å klippe bærbusker varierer avhengig av typen busk og dyrkingsområde, men som oftes utføres beskjæring om vinteren eller tidlig på våren når plantene er i dvale eller rett før de begynner å spire på nytt.

Fjern døde, dårlige eller skadde grener. I tillegg er det lurt å tynne ut buskene for å fremme luftsirkulasjon og sollys til innerste deler av planten. Det er også viktig å fjerne eldre grener for å gi plass til ny vekst og forynge busken. Vær obs på å ikke beskjære for mye, da dette kan redusere avlingen og svekke plantens helse.

Andre vedlikeholdstips

I tillegg til gjødsling og beskjæring er det flere andre viktige tiltak du kan gjøre for å opprettholde sunne og produktive bærbusker gjennom vekstsesongen.

Vanning

Sørg for jevnlig og tilstrekkelig vanning gjennom hele vekstsesongen, spesielt i tørre perioder. Bærbusker trenger vanligvis 1-2 centimeter vann per uke for å trives og produsere gode avlinger.

Ugressbekjempelse

Hold området rundt bærbuskene fri for ugress gjennom regelmessig luking eller bruk av mulching for å hindre ugressvekst. Dette bidrar til å redusere konkurranse om vann, næring og plass, og gir buskene bedre vekstbetingelser.

Beskyttelse mot skadedyr og sykdommer

Inspeksjon av bærbuskene med jevne mellomrom for tegn på skadedyr eller sykdommer er viktig. Ta nødvendige tiltak for å bekjempe eventuelle problemer, enten det er bruk av naturlige insektmidler, håndplukking av skadedyr eller fjerning av infiserte deler av planten.

Støtte

Støtt opp bærbuskene ved behov, spesielt når de bærer tunge avlinger, for å hindre at grener brekker eller bøyer seg under vekten av bærene. Dette kan gjøres ved å bruke støtter eller binde buskene forsiktig til en trellis eller støttestruktur.

Rød vannkanne ved siden av bed med jordbærplanter.
Husk å vanne, særlig i tørre perioder!

Kom i gang med å dyrke din egne bærbusker!

Å dyrke dine egne bærbusker kan være en givende og morsom opplevelse som gir deg tilgang til friske, næringsrike bær rett fra din egen hage. Begynn med å velge riktig type bærbusker som passer til klimaet og jordsmonnet i ditt område, samt dine personlige preferanser for bærsmak og hva du eventuelt vil bruke bærene til. Planlegg deretter plasseringen av bærbuskene i hagen din, og sørg for at de får tilstrekkelig sollys og god drenering. Med godt vedlikehold og omsorg gjennom vekstsesongen vil du snart kunne glede deg over en frodig hage fylt med deilige og friske bær!

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.