Neste levering: våren 2025
Bartrehekk
Bartrær er ofte den første planten folk tenker på når det er snakk om hekkplanter. Det i seg selv er et bevis på statusen bartrær har som velegnede hekkplanter. De fleste bartrehekkplanter hører ikke hjemme i Skandinavia, men det betyr ikke at de ikke kan brukes som hekk i Skandinavia. Heller motsatt. Bartrehekker er blant de vanligste hekkene i Europa.
Lettstelte hekkplanter
Det blir mer og mer populært å ha hager som krever lite vedlikehold. Gartnere elsker å jobbe i hagen, men har kanskje ikke tid til å holde alt fint og ryddig. Mens andre ikke er så glad i å jobbe i jorden, men de vil fortsatt ha en vakker, grønn hage. Med lettstelte hekker trenger du ikke tilbringe så mye tid i hagen, men du kan fortsatt føle deg trygg på at den ser velstelt ut. La oss ta en titt på hvilke hekkplanter som egner seg til en lettstelt hage.
Hurtigvoksende hekkplanter
Noen hekkplanter vokser raskere enn andre. Men det betyr ikke nødvendigvis at én type er bedre enn andre – alt kommer an på hva du vil gjøre med plantene dine.
Løvfellende hekker
Løvfellende busker og hekkplanter er planter som, i det minste i vår del av verden, feller bladene om høsten eller vinteren. Det betyr at løvfellende planter er det motsatte av eviggrønne planter, som beholder bladverket hele året. Det at de mister bladene, betyr ikke at løvfellende tre og buskerikke passer som hekkplanter.
Vintergrønne hekker
Eviggrønne er planter som beholder nesten alle eller flesteparten av bladene om vinteren. Bladverket er nesten helt motstandsdyktig mot kulde og tap av fuktighet, som hindrer at bladene visner. Derfor har eviggrønne planter grønne blader i alle de fire årstidene. Noen eviggrønne planter har nåler og ikke blader, selv om det ikke er noen markante biologiske forskjeller på dem, med unntak av formen på bladene.
Agnbøkhekk
Hvordan agnbøk ser ut på vinteren er ett av mange spørsmål kunder har når de vurderer å kjøpe agnbøk. Svaret ser du på denne siden (+ 12 andre fakta du kanskje ikke visste)
Barlindhekk
Hvilken barlindhekk passer best for deg? Med eller uten bær? Hurtigvoksende eller sen? Les videre og se prisene våre her.
Bøkehekk
Bøk, blodbøk eller agnbøk, det er spørsmålet. Kjøp bøkhekken din enkelt gjennom Norges høyest rangerte nettleverandør av hekkplanter. 100 % risikofritt med vekstgaranti, betaling ved levering og GPS-utstyrte lastebiler.
Laurbærhegg
For å plante en frodig og levende laurbærhegg er spesialisert pleie og vedlikehold avgjørende. Denne omfattende guiden inneholder alt du trenger å vite – fra optimale vekstforhold til riktig tidspunkt for klipping, anbefalinger for gjødsling og mer.
Ligusterhekk
Liguster har lenge vært en veldig populær hekkplante i Skandinavia. Det finnes 2 typer, ligustrum ovalifolium med brede blader og den «vintergrønne» ligustrum vulgare med små blader. Hvilken type passer best i hagen din?
Syrinhekk
Syrin er et klassisk og vakkert valg for hekkplanter i Norge. Deres fortryllende duft og frodige blomster markerer på en vidunderlig måte vårens ankomst.
Tujahekk
Hvilken tujasort som tujahekk? Ok, så har du bestemt deg for en tujahekk? Smart valg. Men hvordan velger man mellom de forskjellige tujasortene? Les artikkelen nedenfor, innen 5 minutter vet du alt om sortenes fordeler, men også ulemper (som leverandørene vanligvis ikke informerer deg om)
Hekkplanter Plantinavias hekktyper
10 forskjellige typer hekkplanter
Hvis du sammenligner ulikeleverandører av hekkplanter på nettet,ser du at vi tilbyr relativt fåforskjellige typer planter.
Årsaken er enkel:
vi tror at less is more
Hvis du skal selge et levende produkt som hekkplanter og gjøre det på nettet, så må alt stemme. Ikke bare måten plantene dyrkes, men også service, funksjonell nettside, transport og levering på fastsatt dag.
Mottoet vårt er å levere Norges ferskeste hekkplanter direkte fra planteskolen vår hjem til deg via GPS-utstyrte lastebiler og selvfølgelig til fastsatt tid.
For noen år siden spurte vi kundene våre om hvilke hekkplanter og busker de foretrekker å plante i hagen sin. Vi startet med bare 4 forskjellige typer hekkplanter.
Da vi hadde transporten fra Nederland til Skandinavia i orden, ble utvalget vårt utvidet (takket være tips fra kunder) til 10 forskjellige hekkplanter.
At vi har valgt riktig ved å fokusere på et begrenset antall hekkplanter, kan vi tydelig se på vurderingene våre på for eksempel Trustpilot. Det er ikke uten grunn at hekkplantene våre rangeres med hele 9,1 poeng.
I tillegg har Plantinavias nettbaserte konsept inspirert Google til å gjøre en case-studie på produktet sitt, Global Market Finder.
Du har endelig bestemt deg, det blir ikke noe gjerde, men det blir en hekk. Et logisk første spørsmål er hvilken type hekk du kan velge. For å få svar på hvilken hekkplante som passer best i hagen din, kan du stille deg selv disse 5 spørsmålene:
1. Vil jeg ha en hurtigvoksende hekk?2. Vil jeg ha en sentvoksende hekk?3. Vil jeg ha en vintergrønn hekk?4. Vil jeg ha en hekk med blader?5. I hvilken vekstsone skal hekken plantes?
Rask beskyttelse mot innsyn til hagen med en hurtigvoksende hekk.
Det høres enkelt ut: du kjøper hekken liten (og billig) og innen kort tid er du beskyttet bak en tett, høy mur.
Dessverre er det ikke alltid så enkelt som det høres ut. Det er også ulemper med en hurtigvoksende hekk, tenk på vedlikehold som beskjæring.
Hurtigvoksende hekkplanter vokser mer enn 30 cm per år. Hvis en sentvoksende hekk skal beskjæres minst en gang i året, kan du regne med 2–3 ganger i året for en hurtigvoksende hekk (hvis du vil holde den tett og formet).
I tillegg er noen hurtigvoksende hekker mer følsomme overfor kulde.
• Thuja Brabant
• Kjempetuja
• Syrinhekk
• De fleste typer laurbærhegg
• Agnbøkhekk
• Bøkhekk
• Vintergrønn liguster
• Kanadablåhegg
Alle våre tujaer blir gjennomsnittlig beskjært to ganger i året, som gjør at de vokser tett helt fra begynnelsen. Beskjærte tujaer vokser i gjennomsnitt to år lengre her på gartneriet enn ikke-beskjærte tujaer. Du kan se forskjellen ved å se på tujaens hovedstamme. På en ubeskjært tuja kan du se hele hovedstammen gjennom nålene og den ser tynn og buskete ut, mens dette ikke er tilfellet ved en beskjært tuja: den er tett og fin og du kan ikke se hovedstammen gjennom nålene. En hekktuja på 175-200 cm høyde har gjennomsnittlig vokst i 5-7 år på gartneriet vårt før den blir solgt.
Kanskje ikke det du først hadde tenkt deg, men det kan noen ganger være verdt å tenke en gang til.
For mange uten grønne fingre kan en sentvoksende hekk faktisk være et smartere valg. Disse hekkene krever svært lite vedlikehold fordi de vokser mindre enn 30 cm per år.
Sentvoksende hekker kjøpes ofte allerede fra begynnelsen av i ønsket høyde (eller litt lavere). Det kan være en hekk rundt en meter høy, men også en høyere hekk som en thuja smaragd rundt 200 cm / 250 cm.
Investeringen i høye, sentvoksende hekker er ofte høyere enn i en hurtigvoksende hekk fordi de har blitt dyrket i lengre tid, men som følge av dette får du også en umiddelbar beskyttelse mot innsyn og en hekk som krever svært lite vedlikehold.
• Thuja Smaragd
• Barlind
• Alperipshekk
• Enkelte typer laurbærhegg
Liker du å ha noe grønt i hagen din gjennom de mørke vinterdagene?
Da er en vintergrønn hekk noe for deg. Vintergrønne hekker mister ikke blader eller nåler om vinteren, men de er grønne hele året. Når det gjelder innsyns- og vindbeskyttelse, er disse de perfekte hekkplantene.
For å gjøre valget ditt enda mer komplisert, finnes det også hurtigvoksende og sentvoksende vintergrønne hekker.
Det finnes også en inndeling i lav, middels eller høy vintergrønn hekk. Disse spesifikke egenskapene finner du på produktsiden for den aktuelle planten.
• Thujahekk
• Laurbærhegg
• Barlindhekk
• Ligusterhekk (ikke alltid vintergrønn)
I gruppen av løvfellende hekkplanter kan du velge mellom hekker som mister bladene på høsten eller hekker som mister bladene sine først på slutten av vinteren.
Løvfellende hekkplanter som ikke er vintergrønne gir vanligvis mindre innsyns- og vindbeskyttelse om vinteren sammenlignet med vintergrønne hekker.
På den andre siden gir bladenes fargeforandring gjennom året et velkomment, variert innslag i hagen.
Løvfellende hekkplanter er generelt mer hardfør mot vinteren enn vintergrønne hekker.
• Blankmispel
Nå som du har lært mer om de forskjellige egenskapene til hekkplantene våre og kanskje begynner å få en idé om hva du vil ha i hagen din, må du også huske på at du bør kunne fortsette å ha den nye hekken i flere år framover.
Bra pleie er et pluss, men det viktigste er å plante i riktig vekstsone for at hekken din skal overleve så lenge som mulig. Hvis du bor i Danmark eller Sør-Sverige, betyr det at du har flere alternativer enn hvis du bor i Helsingfors, Sundsvall eller Trondheim.
Kontroller alltid at vekstsonen der hekken din skal plantes, er i samsvar med den valgte plantens forutsetning. Dette kan du se på sonekartet på produktsiden.
Valget av den ideelle hekken til hagen er i stor grad personlig
Faktisk er det bare en ting som er bestemt for deg, og det er i hvilken vekstsone du er, og om den valgte planten kan håndtere denne sonen. Hvis du vil ha en hurtigvoksende hekk, må du vedlikeholde den oftere gjennom beskjæring.
Hvis du har et høyere budsjett og ønsker en umiddelbar beskyttelse mot innsyn, så kjøper du en dyrere hekk som allerede har vokst til ønsket høyde. Uansett hva du velger, vintergrønn eller med blader, en lav eller høy hekk: Med riktig vedlikehold vokser alle hekker videre, spesielt hekker fra Plantinavia!
Carpinus Betulus
Bambu Fargesia
Syringa vulgaris
Fagus sylvatica «Atropunicea»
Ribes Sanguineum 'King Edward VII'
Buxus Sempervirens
Ligustrum vulgare 'Lodense'
Spiraea Vanhouttei
Forsythia Intermedia
Hedera Hibernica
Taxus media «Hicksii»
Taxus media «Hillii»
Ilex Crenata
Thuja occidentalis «King of Brabant»
Thuja plicata
Ilex Aquifolium
Ilex meserveae 'Blue Maid'
Hei! Therese her 👋 Hvordan kan jeg hjelpe deg?
0 varer
Du har ingen produkter i handlekurven.
0 kr