Neste levering: våren 2025

Få en frodig og lettstelt hage: 7 tips for minimalt vedlikehold

Lengter du etter en vakker hage, men mangler grønne fingre? Få våre tips til hvordan du får en lettstelt hage, som krever minimalt vedlikehold. Nøkkelen ligger i å planlegge godt på forhånd og gjøre gode vurderinger av egne behov. Slik får du de beste forutsetningene for å velge de riktige plantene og innrede hagen i forskjellige soner. Med våre råd kan du nyte å være i hagen uten å bekymre deg for gjøremål du ikke får tid til.

Sidst opdateret den 23 august 2024 af Therese Hermansson

7 tips for minimalt vedlikehold

Grønn hage med gressplen og hekk.
Få en lettstelt hage med en fin hekk og enkle vekster.

Det er ingen hager som er helt vedlikeholdsfrie, men det er flere grep du kan gjøre når du planlegger hagen din som tilrettelegger for at den blir så lettstelt som mulig. Ta det fra en kant og husk at en hage blir til litt etter litt. Derfor anbefaler vi at du bruker tid på å bli kjent med tomta di og finner ut av hvor sola treffer, og hvor skyggeområdene er. Herfra kan du begynne å tenke over hvordan du kan lage en hage som er frodig og innbydende, men likevel så godt som vedlikeholdsfri.

Utforsk våre 7 beste tips til hvordan du lager en lettstelt hage.

  1. Platting i stedet for gressplen

    Selv om gressplen er et klassisk valg, krever det vedlikehold. Du må klippe den jevnlig og sørge for at den holder seg sunn og frisk. I stedet for en gressplen kan du lage platting i enten stein eller heller. Dette gir et fint og rent uttrykk. Ønsker du et mer rustikt uttrykk, kan du gå for vedlikeholdsfrie terrassebord.

    Er du fortsatt ivrig på tanken etter å få en gressplen? Det forstår vi godt. Det trenger heldigvis ikke å ta for mye tid å klippe plenen, så lenge du velger å innrede hagerommet på en strømlinjeformet måte, uten for mange svinger og detaljer. Hvis du virkelig vil lette på arbeidsmengden, kan du alltid gå til innkjøp av robotgressklipper.

    Platting av stein med møbler omkranset av blomster og hekk.
    En lun hageplass med møblement og parasoller.
  2. En lun uteplass for måltider

    Et sitteområde hvor du kan spise måltider eller slappe av er viktig for enhver hage. Tenk på hvordan du kan forflytte deg fra hus til uteplass på en god måte. Det skal gjerne være en forlengelse av huset, både arkitektonisk og funksjonelt. Lag en terrasse, platting eller legg fliser med sten i gresset – gjør det du foretrekker, men tenk over hvordan det harmonerer med husets arkitektur. Samtidig bør det være enkelt å bevege seg fra huset til uteplassen, da du sannsynligvis vil bære tallerkener, bestikk og annet fram og tilbake.

    Finn praktiske utemøbler

    Husk å velge utemøblement i holdbare materialer som tåler å stå på plassen sin. Du slipper å flytte dem når det regner, og hvis du ikke kan lagre dem under tak om vinteren, kan du pakke dem inn i presenning og la dem stå på plassen sin i de kjøligste månedene.

  3. Vedlikeholdsfri hekk som skjermer og deler opp hagen

    Du kan gjøre den så lettstelt som mulig ved å velge hekkplanter og busker som er enkle å vedlikeholde og krever minimal beskjæring. Naverlønn er enkel å vedlikeholde, og samtidig frodig gjennom hele året. Å plante hekk er generelt et godt grep for å skape ulike soner i hagen, som samtidig skjermer for innsyn og skaper en lun følelse i hagen.

    Les også: Slik velger du riktig hekk

  4. Gå for vedlikeholdsfrie materialer

    Du kan spare mye tid på å velge materialer som holder seg fine gjennom årstidene. Velg materialer som tåler regn og kulde, og som krever lite vasking, maling eller fjerning av grønske og mose. Husk naturligvis å velge materialet som passer både ditt budsjett og estetiske preferanser.

    Tre, stein og metall

    Trematerialer som ikke krever behandling, for eksempel furu eller seder, er gode alternativer. Stein og grus er selvfølgelige, langtlevende og vedlikeholdsfrie hagematerialer, som du kan gjøre mye med. Selv om grus kan kreve både påfyll og utjevning, drenerer det godt, noe som ikke er tilfellet for betong. Glass og metall er utradisjonelle materialer å ta i bruk i hagen, som kan gi innskudd til kreative løsninger, for eksempel plantekasser, kanter mellom ulike hagerom eller bålpanner.

  5. Velge de riktige plantene er nøkkelen til en lettstelt hage

    En lettstelt hage blir realisert av å ha de riktige plantene på rett sted. Du må velge planter som tåler klimaet, trives i jorden og tilpasser seg etter forutsetningene til hagen. Har du en solfylt tomt eller er det mye skygge der du ønsker blomsterbed eller krukker med urter? Dette påvirker hvor godt de vil trives. Samtidig er deres trivsel en direkte forutsetning for hvor mye innsats du må legge inn. De krever lite vanning, beskjæring og hjelp hvis de trives og du får en frodig hage med minimal innsats.

    Kvinne bruker bark i blomsterbeddet mens hun planter rhododendron.
    Bark er din beste venn for å bekjempe ugress.
  6. Dekk jorda og unngå ugress i blomsterbed

    Luking er kjedelig og tidkrevende. For å bøte for dette kan du dekke jorda i alle blomsterbed. Dette skaper en hinne mellom planetene og ugress, og hindrer at frøugress slår rot. Du har mange alternativer når du skal velge dekkmaterialer; treflis, dekorstein, gressklipp eller avklipp fra fjorårets stauder. Velg det som passer deg best! Dersom du vil forsikre deg om at ugresset ikke slår rot, kan du plante så tett at ugresset ikke får plass. Åpen jord er en invitasjon til ugress – og innebærer vedlikehold fra din side.

  7. Lag fargerike staudebed

    Stauder utgjør frodige, blomstrende elementer til enhver hage. De er takknemlige planter som kommer tilbake større og kraftigere hvert eneste år. Plant gjerne forskjellige stauder som blomstrer på ulikt tidspunkt. Slik får du maksimal utnyttelse av staudebedet ditt. En blomstrende løk, tulipaner i en lekker rosa nyanse og stauder sikrer fargerik glede fra mars til september. Husk å fjerne det visne bladverket når våren kommer, samt å gjødsle og luke ved jevne mellomrom.

Ta deg god tid og legg en plan for hagen

Innred hagen din i ulike soner og tenk på hvordan du vil bruke hagen din. Hvor skal du spise måltider, hvor vil du ha morgenkaffen og hvor er det viktig å være skjermet for innsyn? Gjør gode vurderinger i forkant og unngå å plante uten en plan. Dersom du planter busker, hekker og blomster på en helhetlig måte, slipper du utfordringer med klipping og vedlikehold. Derfor er planlegging nøkkelen til å få en lettstelt hage.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.