13 mars 2024 6 min 2205 Sidst opdateret den 23 august 2024 af Therese Hermansson Innholdsfortegnelse Spiselige planter: Dekorative og smakfulleGode tips til hvordan du planter og steller spiselige planterVelg staudegrønnsaker!Forbered plantene innendørs førstGjør dem klare for uteklimaSlik høster du spiselige planter som allerede er dyrket5 spiselige planter i hagenRabarbraGressløkPotetRamsløkDillAndre spiselige planter du som du kan finne naturlige i hagen dinListe over spiselige planter i naturen:Opplev gleden av å dyrke spiselige planter i hagen din Spiselige planter: Dekorative og smakfulle Spiselige planter har en dobbel fordel i å være funksjonelle og dekorative. Samtidig som du kan nyte smaken av dem og den eksotiske følelsen av å hente urter og grønnsaker i egen hage, leverer de aller fleste et vakkert uttrykk. Flere spiselige planter blomstrer fint eller vokser i finurlige fasonger og størrelser. Derfor er spiselige planter en måte å gjøre hagen din enda litt mer personlig. Vi forteller hvordan du får en frodig og lettstelt hage. Gode tips til hvordan du planter og steller spiselige planter Før du setter i gang er det lurt å gjøre research på plantene du ønsker deg. For å lykkes med spiselige planter må du lese produktbeskrivelsen. Dette gir deg forutsetning for å plassere dem korrekt og finne den riktige jorden som plantene vil trives med. Velg staudegrønnsaker! Staudegrønnsaker er flerårige spiselige vekster, som i likhet med vanlige stauder, kjennetegnes av at det kommer nye avlinger sesong eller sesong. Det er derfor enkelt å lykkes med disse, så lenge du unngår å fjerne røttene, kommer de tilbake igjen og igjen. Forbered plantene innendørs først Du kan dyrke plantene innendørs om våren og tidlig på sommeren, og deretter plassere dem utendørs. Det er også mulig å bruke allerede dyrkede småplanter, i stedet for å så og dyrke planter med frø. Gjør dem klare for uteklima For å sikre optimal vekst bør du forberede plantene på å overleve ute. Bær dem ut og vann dem i utendørsklima i en ukes tid. For hver dag kan du la dem stå litt lenger. Når uka er omme kan du plassere dem utendørs, men bruk en fiberduk som beskyttelse den første tiden for optimal beskyttelse. En fiberduk beskytter dessuten småplanter fra skadedyr gjennom hele vekstsesongen. Start med å plante frø i en kartong, før du planter utendørs. Er du nysgjerrig på hvor det er best å plassere plantene? Les vår guide til hvordan du planlegger en hage. Slik høster du spiselige planter som allerede er dyrket Hvis du vil gjøre det enkelt for deg selv, går du for planter som er fordyret. Kjøp de du foretrekker og start dyrkingen innendørs, og gå gjennom prosessen med å tilvenne dem utendørsklima i en uke. Deretter kan du plante dem i større potter eller i bed omkring i hagen. Etter noen uker kan du starte innhøstingen og nyte egne grønnsaker. 5 spiselige planter i hagen Det bugner av spiselige planter å velge mellom, alt fra grønnkål og fennikel til forskjellige urter. Nedenfor har vi samlet våre 5 favoritter, som er allsidige i bruk og hvis vekst er imponerende! Rabarbra har dekorative røde stenger og store, grønne blader. Rabarbra Rabarbra er ikke bare en lekker ingrediens til terter, kaker og andre søte bakverk, det er også en dekorativ plante i hagen. Rabarbraplanten har store, mørkegrønne blader og naturligvis tykke, mørkerøde stenger. De er kjempefine – men vær oppmerksom på at de vokser aggressivt og kan bli veldig store. Det er derfor viktig å holde oppsyn med den, men ellers trenger den minimalt stell. Gressløk Vi kjenner alle gleden av å ha frisk gressløk tilgjengelig for å smaksette egg, pålegg eller andre rører. Den er dessuten hardfør og vokser fint. Det betyr at du kan ha glede av den i mange måneder fra tidlig vår. Samtidig opptrer den som en staude, som blant annet betyr at den dukker opp kraftigere år etter år. Poteter er urnorske råvarer som du kan dyrke hjemme. Potet Potetplanter har en overraskende vekst, som du kan nyte før det er tid for å høste potetene. Husk imidlertid at veksten naturligvis forsvinner når du plukker potetene, så det kan være fordelaktig å plante potetplantene mellom andre stauder eller busker. Forestill deg en lav, vintergrønn hekk med små potetplanter spredt innimellom. Et kjempefint uttrykk, og en morsom aktivitet for barn og barnebarn å bli med på når potetene er klare for å høstes. Ramsløk Ramsløk er omtalt som Nordens hvitløk fordi de ligner mye i smak, men ramsløk er ikke fullt så sterke. Det gir en smakfull opplevelse til mange måltider og kan blant annet brukes til pesto eller dipper. Det finnes nesten ingen begrensninger for hvordan du kan smaksette eller bruke denne veksten. Dillplanten er så vakker at det er blir vanskelig å plukke den. Dill Dill er en fantastisk urte som kan vokse seg til et prakttilskudd i hagen din. Hvis den trives godt kan den vokse seg stor og kraftig. De lekre bladene av dill er intrikate og vokser opp som små paraplyer. Samtidig blomstrer dillplanten med små, gule blomster. Sammen med strå eller lave kattemynteplanter skinner den virkelig – og du får et smakfullt tilskudd til enhver middag. Andre spiselige planter du som du kan finne naturlige i hagen din Utover å plante spiselige planter, har du kanskje spiselige vekster som allerede finnes i hagen din. Utover bær finnes det blader, stenger og røtter som er spiselige og kan brukes i mange matretter. Vær oppmerksom når du sanker, slik at du ikke plukker og spiser planter som er giftige. Få en oversikt over naturlige, spiselige planter nedenfor, inkludert hvordan du kan være sikker på at de er trygge å spise. Liste over spiselige planter i naturen: Hundekjeks: Hundekjeks er velduftende planter som ofte vokser i grøftekanter, og har en krydret smak som passer utmerket til salater. Vær oppmerksom på at den er lett å ta feil av, ettersom giftkjeks ligner. Plukk av et blad og se rett på bladstilken – dersom den har et lite søkk og form som hjerte er det hundekjeks. Nype: Nyper finnes på mange rosebusker. Når du fjerner frøene, kan du spise fruktskallet rått eller koke det. Lag en mos eller bruk det i en suppe. Mjødurt: Mjødurt smaker som en blanding av honning, sitrus, mandel og vanilje, og er derfor perfekt å bruke i desserter. Brennesle: Rik på mineraler og vitaminer, og vokser i næringsrik jord. Sank det på våren og kok skudd og blader til supper eller stuinger – men husk å bruke hansker! Strandkarse: Strandkarse har spisse, store blader som smaker som wasabi. Bruk den i stedet for å kjøpe pepperrot på butikken. Opplev gleden av å dyrke spiselige planter i hagen din Spiselige planter er morsomt å leke med. Ofte har de et lekent uttrykk som gir et unikt preg til enhver hage. Samtidig er det imponerende å skilte med selvdyrkede grønnsaker eller urter. Når du inviterer folk hjem til et sommermåltid kan gjestene hente dill eller koriander selv og du kan lage hjemmelagde og selvforsynte forretter, hovedretter og desserter. Gjør et grundig forarbeid og velg planter som kan overleve – og nyt fordelene av å dyrke spiselige planter i hagen din. Les flere blogginnlegg fra Plantinavia.